Green Group obține prima facilitate de credit sindicalizata pentru dezvoltare sustenabila din România

11.09.2019

GREEN GROUP, cel mai mare parc integrat de reciclare din România, a contractat prima facilitate de credit pentru dezvoltare durabila din România in valoare de 66 milioane de euro, de la un sindicat de patru bănci locale format din ING Bank Romania, Unicredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank și OTP Bank, marcând începutul implicarii la o scara mai larga a sistemului bancar romanesc in sustinerea economiei circulare locale.

In cadrul sindicatului, ING Bank NV Romania a avut calitatea de Coordonator, Aranjor și Agent de documentare, Unicredit Bank de Aranjor, ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Londra de Agent de facilitate și de garantii. Facilitatea de credit, in suma de 66 000 000 euro, va fi utilizata pentru refinanțarea împrumuturilor existente și sustinerea unor noi proiecte de investiții și dezvoltare in cadrul economiei circulare.

București, 22 august 2019

Integrând operațiunile a 6 companii într-un model unic de business, Green Group este astăzi un jucător important pe piața europeană în tratarea și reciclarea deșeurilor de mase plastice tip PET, sticlă, echipamente electrice și electronice cât și a deșeurilor de echipamente de iluminat uzate.

Noua linie de finanțare vine în sprijinul eforturilor de a stimula un model economic sustenabil, în acord cu aspirațiile UE, ce face trecerea către economia circulară și are un impact major în combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Spre exemplu, producția de fibre sintetice din 100% PET reciclat reduce amprenta C02 cu 75% comparativ cu producția din petrol.

Cu o investiție totală în valoare de 170 milioane EUR și cu o capacitate instalată de reciclare și producție de peste 460.000 tone anual, Green Group are o contribuție importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deșeuri.

Totodată, prin activitatea prestată, Green Group contribuie esențial la atingerea țintelor de reciclare în România atat pentru deșeurile din plastic (PET), sticlă cât și pentru Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE)

De la preluarea din 2016 de către Abris Capital Partners, Green Group a crescut semnificativ, prin următoarele investiții majore:

Reciclare Deșeuri din Plastic si Producție de Fibră Sintetică Poliesterică
 - o investiție de 21 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru producția de fibră sintetică poliesterică la Urziceni, jud. Ialomița, cu tehnologie de ultimă generație și modernizarea fabricile existente din Buzău și Iași, crescând capacitatea instalată de producție cu 55% la 80.000 tone/an;
 - o investiție de 13 milioane de EUR pentru automatizarea liniilor de sortare și reciclare din Buzău, crescând astfel capacitatea de procesare a deșeului PET cu 50% la 100.000 tone/an;
 - o investiție de 8 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET in Lituania, cu o capacitate de reciclare anuală de 20.000 tone/an;
 - o investiție de 13 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deșeurilor PET in Slovacia, cu o capacitate de reciclare de 45.000 tone/an.

Reciclare Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice
 - o investiție de 11 milioane EUR pentru consolidarea poziției de lider pe piața reciclării DEEE-urilor prin deschiderea celei de-a doua fabrici la Câmpia Turzii, jud. Cluj și modernizarea liniilor de reciclare a fabricii de la Buzău, dublându-și capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone/an.

Green Group va continua investițiile în dezvoltarea capacităților de reciclare și producție, vizând poziția de lider european.

"Green Group este pionierul economiei circulare în România, reușind să treacă de la reciclare la upcycling. Acest lucru înseamnă că dintr-o sticlă PET putem obține cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație fibră sintetică poliesterică de înaltă finețe. Green Group folosește un model de economie regenerativă, reciclând anual 3 miliarde de sticle din plastic ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 km de sticle PET, adică o dată și jumătate distanța de la Pământ la Lună". a declarat Constantin Damov, CEO Green Group.

Green Group cuprinde companiile:
 - GreenTech SA - reciclează deșeurile de mase plastice și produce bandă PET și r-PET din 100% material reciclat;
 - GreenFiber International SA - produce fibră sintetică poliesterică;
 - GreenWEEE International SA - tratează și reciclează deșeurile electrice și electronice;
 - GreenLamp Reciclare SA - tratează și reciclează deșeurile de echipamente de iluminat uzate;
 - GreenGlass Recycling – cea mai mare fabrică de reciclare a sticlei din regiune;
 - Total Waste Management, furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor.

Din 2016, Green Group este deținut de Abris Capital Partners, un fond de private equity dedicat investițiilor în Europa Centrală și de Est cu investii de capital de peste 1.2 miliarde EUR.

Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați www.green-group.ro.


Despre Grupul Intesa Sanpaolo
Intesa Sanpaolo Bank Romania face parte din Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa și lider în Italia pe toate zonele de business (retail, corporate și wealth management). Grupul oferă servicii către 11,9 milioane de clienți, printr-o rețea de peste 4.200 de agenții, distribuite pe toată suprafața Italiei, având cote de piața de peste 12% în majoritatea regiunilor țării.
Intesa Sanpaolo are o prezență internațională strategică, cu aproximativ 1.100 de sucursale și 7,5 milioane de clienți, inclusiv sucursalele care activează în sectorul bancar comercial în 12 țări din Europa Centrală și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, și o rețea internațională de specialiști care sprijină clienții corporate în 25 de țări, în special în regiuni unde activează companii italiene, precum SUA, Brazilia, Rusia, India și China.