• No Suggestions Result

ÎNCURAJAREA INOVAȚIEI

Inteligența artificială este aici să reziste și să ajute

Uitați de domeniul științifico-fantastic, un proiect din partea Laboratorului IA al Intesa Sanpaolo prezintă aplicarea în lumea reală a IA în a ne ajuta să obținem mai multe

19/04/2021

După decenii în care domeniul științifico-fantastic a prezis „conducerea de către roboți”, întrebarea din mintea multor persoane când vine vorba de IA este aceasta: va lua locul oamenilor într-o zi? Răspunsul direct, spune Andrea Prampolini, Director Analiza Piețelor Financiare și Soluții Digitale în cadrul Intesa Sanpaolo, este nu. „Din contră, IA este ceva ce vă permite să fiți mai productivi și care vă dă ajută să fiți mai motivați,” spune acesta.
Laboratorul de Inteligență Artificială al Intesa Sanpaolo din cadrul Centrului de Inovare utilizează IA pentru a crea noi tehnologii și aptitudini care augmentează ceea ce oamenii pot obține, pentru a ajuta întreprinderile să rămână competitive. Laboratorul dezvoltă atât aplicațiile practice cât și cercetarea teoretică, totul dintr-o bază de cunoștințe complexă a cererilor și constrângerilor specifice din afaceri și finanțe. Laura Li Puma este Directorul Laboratorului IA. „Aplicăm o metodă științifică riguroasă care definește problema și găsește soluția folosind limbajul universal al matematicii,” spune aceasta

"Idealul este să avem ceva ce poate fi folositor companiilor, dar ne dorim și să aducem inovare și poate să deschidem noi fluxuri de cercetare"

Laura Li Puma, Directorul Laboratorului IA, Centrul de Inovare, Intesa Sanpaolo

Un exemplu referitor la modul în care IA poate ajuta oamenii în afaceri vine de la tehnologia în curs de patentare dezvoltată în cadrul laboratorului Intesa Sanpaolo. Tehnologia este creată pentru a proteja portofoliile de mișcările adverse semnificative ale pieței. Folosind IA aplicată, echipa poate acum să analizeze un set mult mai larg de factori de risc decât în trecut și să realizeze în câteva secunde analize ce ar fi durat săptămâni întregi.

„Realitatea acestui tip de algoritm este că ne permite să fim mai productivi, prin urmare, are un fel de efect capital de aprofundare,” spune Andrea Prampolini, directorul proiectului.

Laboratorul colaborează cu Institutul pentru Interschimb Științific (ISI), un institut de cercetare din Torino. Parteneriatul este benefic pentru ambele părți, deoarece domeniul academic a experimentat un „exod de inteligență” către companiile private în ultimii cinci până la 10 ani, cercetătorii fiind atrași de rolurile corporate care rezolvă problemele lumii reale, cu seturi de date mari și în schimbul unor salarii bune. Intesa Sanpaolo poate asista ISI în continuarea cercetării, în același timp dezvoltând aplicații practice pe care întreprinderile le pot folosi în prezent.

"Realitatea acestui tip de algoritm este că ne permite să fim mai productivi, prin urmare, are un fel de efect capital de aprofundare"

Andrea Prampolini, Director Analiza Piețelor Financiare și Soluții Digitale în cadrul Intesa Sanpaolo

Bogăția datelor digitale colectate de instituțiile mari reprezintă cu siguranță o oportunitate pentru IA, iar sectorul bancar și întregul sector financiar trebuie să accepte IA pentru a rămâne relevante,” spune Paolo Bajardi, Manager Cercetare Industrială în cadrul ISI.
„Este vorba de un compromis potrivit între inovare și cercetare. Idealul este să avem ceva ce poate fi folosit pentru întreprinderi, dar ne dorim și să aducem inovare și poate să deschidem noi fluxuri de cercetare,” adaugă Laura Li Puma.

„Limita este cerul, însă cel mai important nu este faptul că IA obține ceva de una singură, ci că IA se integrează foarte bine cu oamenii. Paolo Bajardi, Manager Cercetare Industrială în cadrul ISI

Distribuite articolul

Mai multe articole

Știința din spatele pasiunii noastre pentru Da Vinci
Crearea încrederii în lanțurile de aprovizionare europene
Tendințele de mâine, în prezent
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. (Politica de cookies)