• No Suggestions Result

SUSTENABILITATE

Ajutor financiar atunci când mamele tinere au cea mai mare nevoie de el

Un nou produs de la Intesa Sanpaolo oferă sprijin specific pentru proaspetele mame și proaspeții părinți. Alice Grittini, manager de sustenabilitate și șef al departamentului de dezvoltare durabilă din cadrul diviziei Bănci subsidiare internaționale, explică cum acesta este un alt pas înainte spre obiectivul de a deveni cea mai importantă bancă de impact din lume.

28/04/2023

Un program inovator al Intesa Sanpaolo de ajutorare a proaspetelor mame a fost extins la nivelul întregului grup în Europa de Est și în Egipt. Acest nou produs de creditare, destinat proaspetelor mame, este destinat să acopere cheltuielile din primii trei ani de viață de părinte, cum ar fi taxele de creșă, grădiniță sau de îngrijire a copiilor.

Inspirat de cele mai bune practici și politici ale grupului de părinți care îl susține, mamma@work ajută femeile într-un moment special al vieții lor - când trebuie să își echilibreze timpul între muncă și maternitate. Produsul este deosebit de util pentru femeile care nu au o rețea familială în jurul lor și care, prin urmare, pot avea nevoie de sprijin extern pentru costurile de îngrijire a copiilor.

Ideea inițială a mamma@work a fost aceea de a crea o soluție financiară cu rate ale dobânzii și comisioane reduse, care să fie ușor accesibilă pentru proaspetele mame.

Versiunea oferită de băncile subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo oferă, de asemenea, consiliere și educație financiară. Împrumutul este conceput pentru a fi acordat progresiv în timp, acoperind nevoile financiare pe măsură ce acestea apar.  

"Sunt mamă a doi copii", spune Grittini. "Și pot spune că, în timpul concediului de maternitate, când primești un mic procent din salariu, ești dependentă din punct de vedere economic. "Știm că proaspetele mame se regaăses adesea în situații de dificultate - în special în primele luni de la nașterea unui copil - deoarece s-ar putea confrunta cu costuri tot mai mari, limitându-și autonomia din punct de vedere economic. 

"Poate că alegerea dvs. este să rămâneți acasă și să aveți grijă de copii, în loc să trebuiască să jonglați cu acest lucru și cu aspectele profesionale ale vieții dvs. Posibilitatea de a avea acces la credite cu condiții speciale este un sprijin real pentru acele femei care doresc să își păstreze independența."

Din Italia în lume
De la lansarea sa inițială, produsul a fost extins în mai multe țări din cadrul Grupului Intesa Sanpaolo, iar acum este disponibil în Europa de Est și în Egipt.

"Știm că proaspetele mame se regasesc adesea în situații dificile - în special în primele luni după nașterea unui copil - deoarece se confruntă cu costuri din ce în ce mai mari, ceea ce le limitează autonomia din punct de vedere economic."

Alice Grittini, manager de sustenabilitate și șef al departamentului de dezvoltare durabilă, divizia Bănci subsidiare internaționale, Intesa Sanpaolo

Decât să se poziționeze ca un produs unic, denumirea și caracteristicile sale iau forme diferite în țările unde este disponibil. 

"Am oferit fiecărei bănci posibilitatea de a personaliza mamma@work, astfel încât produsul să corespundă cât  mai bine nevoilor locale specifice", spune Grittini.

Acest lucru înseamnă că există mai multe variante. Pe unele piețe, de exemplu, produsul sprijină atât noii părinți, cât și doar mamele. În altele, acesta sprijină toate femeile pentru o anumită perioadă de timp.

Combaterea violenței economice la nivel mondial
Versiunile localizate ale programului mamma@work au fost lansate cu o campanie care evidențiază daunele provocate de violența economică și include imagini cu femei din toate zonele geografice.

"Am vrut ca această campanie să fie recognoscibilă pentru toate femeile, să le permită să se identifice", spune Grittini.

Potrivit Institutului European pentru Egalitate de Gen, termenul de violență economică se referă la "orice act sau comportament care cauzează prejudicii economice unei persoane". Aceasta poate lua forma restricționării accesului la resurse financiare, la educație sau la piața muncii, sau a nerespectării responsabilităților economice, cum ar fi pensia alimentară.

În principal, aceasta afectează mai ales femeile - și, potrivit lui Alice Grittini, băncile ar putea juca un rol semnificativ în eradicarea ei. "Banca noastră poate fi de sprijin în aceste situații foarte critice", spune ea.

Cea mai importantă bancă de impact din lume
Această inițiativă este un exemplu dintre mai multe activități încorporate în Planul de afaceri 2022-2025 al Intesa Sanpaolo, prin care 25 de miliarde de euro au fost dedicate împrumuturilor sociale și societății. Se intenționează ca aceste inițiative să ridice Grupul la statutul de lider mondial al băncilor de impact. 

Grupul își propune să vizeze mai multe dintre provocările economice cu care se confruntă femeile și alocă resurse pentru educația financiară, creșterea accesului la capitalul de creditare și furnizarea de produse de asigurare pentru a le ajuta pe cele mai vulnerabile la dificultăți financiare. 

"Sprijinirea persoanelor fragile și ajutorarea lor prin inițiative sociale este ceva profund înrădăcinat în Grupul nostru", spune Grittini. "Din punct de vedere istoric, am fost alături de persoanele aflate în dificultate, cu produse și servicii dedicate, concepute pentru a le susține.

"În timpul conceperii acestei inițiative, toți cei implicați au dat dovadă de un mare angajament emoțional. Este o poveste de succes - pentru că nu este doar o idee de impact care a devenit reală, ci și pentru că a existat un nivel atât de ridicat de implicare din partea colegilor noștri, atât în cadrul companiei-mamă, cât și în cadrul filialelor.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Luca Matrone despre Platforma de Investiții în Climă pentru Africa
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop