• No Suggestions Result

SUSTENABILITATE

Cum încurajează Intesa Sanpaolo cultura incluziunii

Mai sunt încă multe de făcut pentru a reduce decalajul dintre genuri

Hazel Davis

16/03/2023

Diferența dintre femei și bărbați este afectată de o serie de factori, inclusiv bariere structurale, schimbări socio-economice și tehnologice, precum și de șocurile economice ale pandemiei.

Este răspândit în toate industriile, dar, potrivit Deloitte, la nivel global, în cadrul instituțiilor din domeniul serviciilor financiare, femeile dețineau 21% din locurile din consiliile de administrație, 19% din funcțiile de conducere și 5% din posturile de CEO în 2021.

Intesa Sanpaolo s-a angajat de mult timp să consolideze diversitatea și să promoveze incluziunea ca fiind componente esențiale pentru creșterea grupului. În prezent, femeile reprezintă 54% din numărul total de angajați ai băncii. Aproximativ 40% dintre femei ocupă poziții de conducere, iar 28% sunt în conducerea executivă.

"Desigur, putem face întotdeauna mai bine și lucrăm în mod constant la acest lucru", spune Anna Roscio, șefa Departamentului de vânzări și marketing al Intesa Sanpaolo, Banca dei territori. "Dar, de asemenea, ne aflăm într-o poziție importantă în comparație cu concurenții noștri, iar contribuția noastră este recunoscută de Bloomberg Gender-Equality Index, care ne clasează cu mult peste media sectorului."

De fapt, banca este pe primul loc în Europa, pe locul doi în lume și singura bancă italiană printre cele 100 de locuri de muncă cele mai incluzive și mai conștiente de diversitate, conform Indexului Global Refinitiv de Diversitate și Incluziune 2022.

De asemenea, grupul a fost printre primii din Europa care a obținut certificarea internațională independentă de diversitate GEEIS-Diversity și primul mare grup bancar italian care a primit certificarea privind egalitatea de gen prevăzută în cadrul NRRP (Planul național de redresare și reziliență) al UE.

Premiul "Women Value Company Award" acordat de Intesa Sanpaolo se află la cea de-a șasea ediție, iar în cadrul recentei ceremonii, banca a anunțat disponibilitatea a 500 de milioane de euro pentru sprijinirea și promovarea antreprenoriatului feminin și pentru a contribui la creșterea contribuției femeilor la dezvoltarea economică și socială a țării.
 

"Femeile antreprenor întâmpină numeroase dificultăți ca urmare a influenței normelor de gen; practicile patriarhale afectează poziția femeilor în dezvoltarea afacerilor și le limitează accesul la oportunități, resurse și putere."

Elena Balliu, Sef Departament Small Business, Intesa Sanpaolo Bank, Albania

O parte dintre acestea sunt folosite în cadrul cursurilor de formare, spune Roscio - atât pentru bărbați, cât și pentru femei. "Nu este vorba doar de a include femeile, ci de a ne asigura că întreaga organizație este implicată în această cultură."

De asemenea, banca are în vigoare un document intitulat Reguli pentru combaterea hărțuirii sexuale. Acesta, spune Roscio, "contribuie la crearea unui mediu în care drepturile tuturor sunt respectate. Aceasta duce la o atmosferă mai bună și mai incluzivă. De asemenea, îi ajută pe toți să se simtă liberi să se exprime cât mai bine".

În Balcanii de Vest și în Albania, diferența de gen în domeniul antreprenoriatului rămâne mare, iar normele rămân în mare parte favorabile bărbaților. "Antreprenoriatul este încă raportat ca fiind o întreprindere "masculină"", spune Elena Balliu, șefa Departamentului pentru întreprinderi mici de la Intesa Sanpaolo Bank, Albania.

Banca Mondială estimează că Albania pierde în fiecare an 20% din potențialul său produs intern brut pe cap de locuitor din cauza ratei scăzute de participare a femeilor la forța de muncă. Femeile sunt suprareprezentate în sectoarele neremunerate sau prost plătite și câștigă salarii medii mai mici.

"Fiind un grup cu potențial neexploatat pentru economia albaneză, în ultimele decenii au fost numeroase inițiativele de sprijinire a emancipării economice a femeilor", spune Balliu. "Cu toate acestea, nu multe dintre ele au dus la acțiuni politice concrete și de lungă durată în sprijinul antreprenoriatului feminin."

Ea adaugă: "Femeile antreprenoare întâmpină numeroase dificultăți ca urmare a influenței normelor de gen; practicile patriarhale afectează poziția femeilor în dezvoltarea afacerilor și le limitează accesul la oportunități, resurse și putere. Femeile nu au același acces ca și bărbații la informații despre piață, la sprijin juridic și la beneficiile dezvoltării întreprinderilor."

De-a lungul anilor, au existat câteva scheme finanțate de stat, inclusiv un Fond pentru competitivitate, un Fond pentru economia creativă, un Fond pentru start-up-uri și un Fond pentru inovare, precum și un fond de sprijinire a start-up-urilor inovatoare din partea ministrului de stat pentru protecția antreprenoriatului.

"Nu este vorba doar de a include femeile, ci de a ne asigura că întreaga organizație este implicată în această cultură"

Anna Roscio, Sef Departament Vanzari si Marketing, Banca dei territori

Cu toate acestea, spune Balliu: "Aproape două din trei femei antreprenor consideră că finanțarea sau oportunitățile de finanțare reprezintă o prioritate principală pentru a le sprijini în vederea dezvoltării sau extinderii întreprinderilor lor, precum și pentru alte femei care doresc să se implice și să înființeze noi inițiative și start-up-uri."

Una dintre puținele inițiative regionale care vizează îmbunătățirea accesului la finanțare este programul "Femei în afaceri", susținut de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și de donatori.

Această inițiativă oferă finanțare companiilor conduse sau deținute de femei, încurajând antreprenoriatul feminin prin accesul la capital și expertiză.

Obiectivele pe termen lung ale băncii în domeniul egalității sunt angajate și necesare. Roscio spune: "Acestea sunt definite de angajamentul nostru de a crea un mediu egal și meritocratic, fără prejudecăți și hărțuire, în care toată lumea este apreciată, indiferent de sex."

În plus, ea spune: "Simțim o mare responsabilitate față de țara noastră. Diversitatea poate schimba sistemul nostru economic și public în ceea ce privește modul în care promovăm și investim în diferite inițiative, iar oferta noastră financiară este angajată în acest scop."

Distribuie articolul

Mai multe articole

Luca Matrone despre Platforma de Investiții în Climă pentru Africa
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop