• No Suggestions Result

ANGAJAMENT FAȚĂ DE ARTĂ

Cea de-a patra mare galerie de artă a Intesa Sanpaolo promite o "ofertă nouă"

Un fost spațiu de lucru al băncii a fost transformat într-o galerie de artă și un spațiu expozițional uimitor în cadrul sediului istoric al Intesa Sanpaolo din Torino. Michele Coppola - director executiv pentru artă, cultură și patrimoniu istoric la Intesa Sanpaolo și director al Gallerie d'Italia - vorbește despre natura eclectică a acesteia, despre semnificația sa culturală și despre cum a luat naștere în doar doi ani și jumătate.

Alastair Smart

05/09/2022

Sub arcadele istoricei Piazza San Carlo din Torino, spațiul galeriei ocupă acum trei etaje subterane, acolo unde se aflau odinioară seifurile, garajele și sălile de ședințe ale acționarilor. 

Această transformare survine odată cu recenta inaugurare a Gallerie d'Italia - Torino, cel mai recent muzeu deschis de cel mai important grup bancar italian, Intesa Sanpaolo.
 
Muzeul este găzduit în sediul social și sediul istoric al băncii, în Palazzo Turinetti di Pertengo, care a fost renovat în mod uimitor pentru a găzdui noul spațiu, conform proiectului arhitecților Michele De Lucchi și AMDL Circle.
 
Gallerie d'Italia - Torino dispune de 10.000 de metri pătrați de spațiu expozițional, repartizat pe cinci etaje (dintre care trei subterane) și este dedicat în principal fotografiei. 

Este cel de-al patrulea muzeu înființat de bancă - după Gallerie di Palazzo Leoni Montanari (deschisă în Vicenza în 1999), Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano (deschisă la Napoli în 2007) și Gallerie di Piazza Scala (deschisă la Milano în 2011). 

Colectiv, cele patru muzee sunt cunoscute sub numele de Gallerie d'Italia. În timp ce celelalte instituții sunt renumite pentru gama de picturi și sculpturi expuse, s-a decis ca Torino să reprezinte o "nouă ofertă" - potrivit lui Michele Coppola, director executiv pentru artă, cultură și patrimoniu istoric la Intesa Sanpaolo și director al Gallerie d'Italia. 


"Întreaga operațiune a fost o provocare majoră", spune Coppola. Cu toate acestea, el crede că claritatea scopului arhitectural a fost un factor cheie în evitarea întârzierilor. 

"La fel ca toate muzeele noastre, cel din Torino a fost un loc de muncă al unei bănci care a renăscut într-o nouă înfățișare, a fost transformat într-un loc de cultură, cu arhitectura existentă respectată și pusă în valoare, mai degrabă decât denaturată."    
 
Palazzo Turinetti di Pertengo a fost comandat de marchizul Giorgio Turinetti di Priero, bancher al ducilor de Savoia, în secolul al XVII-lea. Are vedere spre piața centrală a orașului Torino, Piazza San Carlo, denumită în mod obișnuit "sufrageria" orașului.
 
Fațada exterioară a clădirii a rămas neatinsă. Intrarea în muzeu se face pe o nouă scară monumentală, care îi conduce pe vizitatori din curtea interioară a Palazzo Turinetti până la spațiile subterane ale galeriilor.

Reflectând rădăcinile orașului Torino ca capitală a regiunii Piemonte din Italia, muzeul expune o selecție de lucrări din colecția de pictură barocă piemonteză a Intesa Sanpaolo - în special nouă pânze de mari dimensiuni de la Oratoriul Compagnia di San Paolo (situat în Torino, locația a fost distrusă la sfârșitul secolului al XIX-lea). Fiecare reprezentând câte un episod diferit din viața Sfântului Paul, aceste pânze au fost comandate în 1663 ca parte a unui ciclu care marca centenarul Oratoriului.
 
Cele nouă tablouri sunt expuse în apropierea altor lucrări piemonteze, executate între secolele XIV și XVIII, care completează decorul magnific al epocii baroce târzii din sălile în care sunt expuse.

Deschiderea Gallerie d'Italia - Torino coincide cu cea a Gallerie d'Italia - Napoli, un nou sediu pentru muzeul napoletan al Intesa Sanpaolo (care este de trei ori mai mare decât cel vechi, Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano).
 
Inaugurarea ambelor sedii face parte din Progetto Cultura al băncii, un plan pe termen lung care vizează promovarea îmbogățirii culturale și artistice ca pârghie pentru creșterea societății. Manifestându-se prin nenumărate inițiative în întreaga Italie - implicând muzică, cinema, artă, teatru și multe altele - Progetto Cultura nu are echivalent în rândul instituțiilor financiare din Europa.

"Scopul nostru este de a aduce Intesa Sanpaolo și mai aproape de comunitate. Legătura dintre bancă, artă și cultură nu începe astăzi. Ea se află în ADN-ul nostru - își are rădăcinile în istoria grupului"

Michele Coppola, director executiv pentru artă, cultură și patrimoniu istoric, Intesa Sanpaolo, și director al Gallerie d'Italia Michele Coppola, director executiv pentru artă, cultură și patrimoniu istoric, Intesa Sanpaolo, și director al Gallerie d'Italia

Dar este un angajament care a devenit din ce în ce mai profesionist, odată cu apariția în ultimii ani a Progetto Cultura.
 
"Deschiderea a două muzee atât de mari în două orașe atât de importante răspunde unei alegeri strategice și luminate din partea conducerii grupului. Intesa Sanpaolo demonstrează în mod concret că rolul central în dezvoltarea economică a Italiei nu trebuie să fie separat de asumarea responsabilității și pentru dezvoltarea culturală și socială a acesteia."

Distribuie articolul

Mai multe articole

Celebrarea geniului lui Rafael
Tiepolo: maestrul nedisputat al stilului rococo
Giosetta Fioroni: Surferul de arginit al artei pop italiene
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop