• No Suggestions Result
SUSTENABILITATE

Regândirea finanțelor pentru o lume durabilă

În timp ce Intesa Sanpaolo își lansează noul plan de afaceri 2022-2025 cu un accent major pe ESG, vorbim cu Elena Flor despre angajamentele bănci

29/07/2022

În timpul urgenței Covid-19, Grupul Intesa Sanpaolo a acționat rapid. A donat 100 de milioane de euro sistemului național de sănătate al Italiei pentru a sprijini serviciul medical în vârful crizei.

În plus, CEO-ul și conducerea de top au donat 6 milioane EUR din propriile lor salarii pentru a consolida inițiativele de asistență medicală.

Deși circumstanțele au fost extraordinare, noțiunea de sprijin neclintit pentru comunități este un standard pentru Grup. Donațiile și contribuțiile către grupuri comunitare și economia reală au fost o normă chiar înainte de apariția urgenței globale de sănătate.

Planurile de afaceri Intesa Sanpaolo au arătat inițiativele comunității băncii în multe feluri, ca parte a angajamentului său mai larg ESG, inclusiv:

  • împrumuturi și finanțare pentru economia reală
  • sprijinirea tranziției către o economie verde și circulară
  • incluziune financiară
  • responsabilitate culturală

Angajamentul ESG

Pe măsură ce fiecare nou plan de afaceri prinde rădăcini, angajamentul băncii față de ESG crește. „ESG a reprezentat întotdeauna o mare parte a planurilor de afaceri anterioare”, spune Elena Flor, Șeful departamentului ESG și Sustenabilitate. „Dar acest plan are pentru prima dată unul dintre cei patru piloni ai săi bazat exclusiv pe ESG.”

În noul plan de afaceri 2022-2025, există un angajament de 328 de miliarde EUR pentru economia reală prin noi împrumuturi pe termen mediu și lung; împrumuturi sociale de 25 de miliarde de euro dedicate sprijinirii activităților non-profit, vulnerabili și tineri; și 500 de milioane de euro în investiții și donații pentru persoanele nevoiașe, tineri și vârstnici.

"ESG a avut și în trecut o pondere mare în planurilor de afaceri ale Grupului. Dar noul plan are pentru prima dată unul dintre cei patru piloni ai săi bazat exclusiv pe ESG. "

Elena Flor, Șef ESG și Sustenabilitate, Grupul Intesa Sanpaolo

Există, de asemenea, un angajament reînnoit față de tranziția către o economie circulară, ca urmare a succesului planului anterior, care a pus la dispoziție 6 miliarde EUR pentru întreprinderile cu proiecte de economie circulară.

„Am încheiat planul anterior cu 7,7 miliarde de euro plătiți pentru economia circulară”, spune Flor. „Și din nou, cu acest nou plan de afaceri avem un obiectiv de 76 de miliarde de euro de noi împrumuturi pentru a sprijini tranziția companiilor, 8 miliarde de euro sunt dedicate economiei circulare  și un obiectiv de 12 miliarde de euro de împrumuturi ecologice pentru persoane fizice.”

Grupul sprijină, de asemenea, clienții în călătoria lor spre sustenabilitate cu împrumuturi sustenabile consolidate (de exemplu, finanțare durabilă, consultanță ESG), laboratorul dedicat economiei circulare în colaborare cu Cariplo Factory și rolul grupului de partener strategic al Fundației Ellen MacArthur, principalul promotor al tranziția globală către o economie circulară.

Pentru a promova o abordare pe termen lung, în ultimul trimestru al anului 2021, Intesa Sanpaolo a aderat la toate alianțele net zero ale Națiunilor Unite, acoperind activități bancare, precum și inițiative ale managerilor de active și asigurări.

Ca parte a Planului său de afaceri 2022-2025 – și cu mai mult de un an înaintea termenului limită al Alianței Bancare Net-Zero (NZBA) – Intesa Sanpaolo și-a prezentat obiectivele de reducere a emisiilor aliniate la zero net pentru 2030 în sectoarele prioritare cu emisii ridicate.

De asemenea, Intesa Sanpaolo și-a stabilit obiectivul de a atinge emisii nete zero în 2030, cu 100% din electricitate la nivel de Grup achiziționată din surse regenerabile (o țintă deja atinsă în sucursalele și clădirile italiene în 2021).

Demonstrarea valorii finanțării durabile

„Investițiile durabile sunt în centrul planului de acțiune al UE privind creșterea durabilă, al cărui obiectiv general este într-adevăr redirecționarea fluxurilor financiare către durabilitate”, spune Elena Flor. „Deci, în acest sens, instituțiile financiare au un rol cheie de jucat.

„Intesa Sanpaolo a fost printre primii care au oferit fonduri etice foarte timpurii, înainte de anul 2000. Așa că eram destul de pionieri la acea vreme. Era o piață de nișă și în Italia am avut întotdeauna o poziție de lider în sprijinirea durabilității.”

„Acum, dacă ne uităm la principalul administrator de active al Grupului [Eurizon], în martie 2022, 48% din fondurile sale au fost investite în conformitate cu articolele 8 și 9 din SFDR [Sustainable Finance Disclosure Regulation].”

În 2021, Eurizon a lansat 23 de produse, ajungând la un total de 172 de fonduri, care promovează caracteristici de mediu sau sociale (printre altele) sau au obiective de investiții durabile, clasificate conform articolelor 8 și 9 din SFDR, pentru active gestionate de aproximativ 110 miliarde de euro.

Pionerierat în digitalizare

Noul plan de afaceri cimentează angajamentul de lungă durată al Grupului privind digitalizarea prin lansarea IsyBank, o bancă exclusiv digitală.

La sfârșitul anului 2021, Grupul avea 12,9 milioane de clienți multichannel (cu 1,3 milioane mai mult decât în ​​2020).

„Urgența din sănătate a schimbat obiceiurile multora dintre clienții noștri”, spune Elena Flor. „Într-un fel, a accelerat tranziția la digital, care era deja în vigoare și deja pe drum.”

„Pe lângă lansarea IsyBank, transformarea digitală va continua în toate domeniile Băncii, cu investiții în digitalizarea completă a experienței clienților, întărirea în continuare a sistemelor de control intern ca parte a evoluției digitale a proceselor și digital și Soluții bazate pe inteligență artificială în activitățile de conformitate.”

„Această infrastructură tehnologică va fi extinsă la întregul Grup, inclusiv la rețeaua internațională.”

Angajament cultural

În perioada de patru ani 2018-2021, Intesa Sanpaolo a plătit o contribuție în numerar comunității de aproximativ 144 de milioane de euro pentru inițiative culturale. Din 1989, Grupul a finanțat și programul Restituzioni, care este dedicat restaurării și promovării patrimoniului național, organizat de bancă în colaborare cu Ministerul Cultural.

În plus, prin programul Gallerie d’Italia, Grupul își deschide vasta colecție de artă pentru vizionare publică în cinci galerii. „Colecția de artă este un atu”, spune Elena Flor. „Dar, în același timp, cred că este o responsabilitate să ai grijă de ea.”

Oamenii sunt cel mai important atu al Grupului

Noul plan de afaceri 2022-2025 prevede investiții semnificative în oamenii Grupului – iar un accent special este dedicat diversității și incluziunii.

Intesa Sanpaolo este membră a indicelui de egalitate de gen Bloomberg, este prima bancă din Europa care a fost inclusă în cea mai recentă ediție a indicelui de diversitate și incluziune al Refinitiv și a fost printre primele din Europa care a primit indicele european pentru egalitatea de gen și diversitate. International Standard, certificarea internațională care evaluează angajamentul organizațiilor față de diversitate și incluziune.

„Desigur, întotdeauna putem face mai mult”, spune Elena Flor. „Dar în acest sens, Grupul a fost într-o călătorie.”

Și, în loc să se bazeze pe succesele din ultimii patru ani, se pregătește să execute un nou plan de afaceri îndrăzneț, care pune angajamentul față de ESG în prim plan și promițător.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Luca Matrone despre Platforma de Investiții în Climă pentru Africa
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. (Politica de cookies)