• No Suggestions Result

SUSTENABILITATE

Ambiția noastră: de a deveni banca de impact a lumii

Liderii din cadrul Intesa Sanpaolo explorează modul de integrare a valorilor ESG și de a face o diferență pozitivă, sustenabilă pentru planetă și pentru oameni

Giulia Rhodes

22/03/2021

„Trebuie să fim un motor real de dezvoltare sustenabilă și incluzivă, oferind oportunități mai bune pentru generațiile următoare,” a declarat Marco Rottigni, Directorul Diviziei de Bănci Subsidiare Internaționale a Intesa Sanpaolo (ISBD), în deschiderea celui mai recent webinar cu privire la serviciile bancare de impact.
Ambiția de a deveni „banca de impact a lumii”, determinată de tendințele globale precum criza de mediu, îmbătrânirea populației și digitalizarea a fost împinsă spre o relaxare mai mare de către pandemia COVID-19. „Trebuie să refacem speranța,” a continuat Rottigni.
Șapte lideri seniori dintr-o gamă largă de departamente s-au reunit la masa rotundă. Concentrarea lor, a explicat Rottigni, nu a fost doar pe explorarea de strategii pentru inovarea modelelor organizaționale și de afaceri care au valori centrale de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), ci și pe a sublinia multele oportunități pe care această abordare le oferă băncii și persoanelor interesate.

"Intesa Sanpaolo trebuie să acționeze ca lider"

Marco Rottigni, Directorul Diviziei de Bănci Subsidiare Internaționale a Intesa Sanpaolo

Alessandro Dordolo, Directorul de Resurse Umane pentru divizia ISBD, a început prin a sublinia nevoia unei abordări „globale” privind călătoriile de afaceri ESG internaționale de succes, determinate la nivel central și la nivelul comunităților servite. „Această cultură s-a schimbat complet în ultimii cinci ani,” a observat acesta, „aducând băncile mai aproape de compania mamă și compania mamă mai aproape de bănci.”
Rezultatul este o performanță competitivă îmbunătățită pentru bănci, pe măsură ce acestea integrează practicile de responsabilitate socială corporativă (CSR).
Adresând concentrarea lumii corporate pe diversitate și includere, Dordolo a subliniat că imensele beneficii ale diversității nu ar însemna nimic fără includere. „Când ești incluziv, cunoști prejudecățile și le elimini.”
Vârsta nu trebuie să fie desconsiderată în cadrul abordării incluzive, a declarat acesta: „Modul în care implicăm tineretul este foarte important.” Iar responsabilitatea pentru includere trebuie să fie a tuturor, a adăugat acesta, avertizând cu privire la tendința organizațiilor de a avea o gândire tip siloz. „Nu putem întotdeauna să ne oprim și să așteptăm pe altcineva să înceapă. Fii tu primul.”

"Trebuie să maximizăm includerea pentru o abordare mai holistică care creează noi oportunități"

Alessandro Dordolo, Directorul de Resurse Umane, ISBD, Intesa Sanpaolo

În timpul discursului său, Dordolo a accentuat importanța stabilirii de obiective comune și adoptarea nu numai a unei singure mentalități ci mai degrabă a unei abordări mai holistice care creează noi oportunități.
Identificarea nevoii de a asigura faptul că schimbările sunt făcute cu adevărat la nivel de organizație, Laura Maida, Directorul Inițiativelor Strategice, a explicat importanța unei abordări structurate. Aceasta a dat ca exemplu planul de afaceri pentru 2018-21 al băncii. „Am pus sustenabilitate și impact în cadrul planului, ceva destul de remarcabil în comparație cu colegii noștri. Acest lucru a însemnat că stabilim obiective, ambiții și indici cheie de performanță clari pentru a ne susține viziunea pentru un impact pozitiv asupra societății. Le monitorizăm în timp și oferim actualizări cu privire la acestea împreună cu actualizările noastre financiare.”
Astfel, este posibil să „reconstruiți modul în care faceți afaceri, modul în care interacționați cu clienții și modul în care luați decizii strategice, ceea ce poate fi dificil”, a spus ea.

"Acest lucru a însemnat că stabilim obiective, ambiții și indici cheie de performanță clari pentru a ne susține viziunea pentru un impact pozitiv asupra societății."

Laura Maida, Director Inițiative Strategice, Intesa Sanpaolo

Asigurând faptul că angajamentul continuă să determine schimbare, în ultimul an banca a stabilit o „cameră centrală ESG”, adunând o echipă din toate diviziile băncii pentru a susține conducerea din punct de vedere operațional.
Programul ISP4ESG, lansat tot anul trecut, are un rol similar, să aducă împreună multele inițiative ESG ale băncii. „Am realizat că era o cantitate mare de lucru deja făcut de către toate secțiunile băncii, însă ne doream o vedere și o conducere mai clară, centrală,” a declarat Maida. „ESG nu poate fi responsabilitatea unui grup sau chiar a unei echipe unite.”
La fel ca la prioritățile strategice, planurile clare pentru următorii pași sunt cheia. „În următorul plan de afaceri, ESG va fi unul dintre piloni. Vom avea o vedere clară asupra ceea ce vrem să transmitem în calitate de lider în ESG. Un accent principal va fi consolidarea activității pe împrumuturi sustenabile și investiții sustenabile.”
Giovanna Paladino, Directorul Secretariatului Tehnic al Președinției, a oferit o altă perspectivă asupra serviciilor bancare de impact: „Trebuie să funcționăm având în gând impactul asupra comunității, identificând moduri de a crea valoare pe termen lung și de a reduce inegalitatea socială.” Cheia acestui obiectiv, a adăugat aceasta, este analiza efectivă a nevoii impactului potențial.
Fondul de caritate al Intesa Sanpaolo folosește această analiză pentru a se dedica proiectelor atât în Italia cât și în străinătate. În 2020, jumătate din bugetul fondului dedicat donațiilor internaționale a fost transferat băncilor subsidiare din 11 teritorii. Unul dintre beneficiari a fost un proiect de recuperare pentru persoanele afectate de cutremurul din noiembrie 2019 din Albania. Au fost oferite alimente și servicii de prim ajutor pentru 200 de studenți și 65 de profesori. Proiectul a fost foarte impresionant din punct de vedere al impactului pe termen lung, a declarat Paladino, datorită furnizării adiționale de sprijin psihologic.
 

"Educația financiară este un instrument revoluționar și incluziv
"

Giovanna Paladino, Directorul Secretariatului Tehnic al Președinției

AUn alt element cheie al creării de valoare reală pentru societate este educația financiară, un aspect de care Paladino este pasionat, el fiind și directorul Muzeului de Economii al băncii. „Dezvoltarea cunoștințelor financiare este crucială”. Este clar în opinia Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică că acestea lipsesc. Acest lucru este în special valabil pentru femei, persoanele în vârstă și cele tinere.
„Cunoașterea conceptelor de bază reprezintă un kit de sprijin pentru apărarea împotriva sfaturilor proaste, a anxietății financiare sau a riscului ca oamenii să creadă că știu mai mult decât știu. Poate preveni îndatorirea și disperarea.” Mai mult, a adăugat Paladino, beneficiul pentru bănci de a avea clienți mai sănătoși din punct de vedere financiar este de nedisputat.
Însă abordarea cel mai greu de atins necesită nuanțe și orice plan de mărime universală ar fi condamnat la eșec. „Acesta trebuie să fie pe mai multe canale. Folosim școlile și edutainment cu copii. Însă producem materiale scrise specific pentru femei, încurajându-le independența financiară, deoarece ele ne-au spus că nu vor training față în față.”
Educația financiară de succes duce la planificare. „Teama și economiile precaute nu pot fi elementul determinant al unei dezvoltări sustenabile și pe termen lung,” a declarat Paladino. „Educația financiară este un instrument revoluționar și incluziv.”
Un impact pozitiv necesită ambiție și, așa cum a reamintit Marco Rottigni publicului webinarului, este o responsabilitate. „Este o provocare obligatorie pentru o companie ca a noastră. Intesa Sanpaolo nu trebuie doar să țină pasul. „Trebuie să acționăm ca lider”
 

Distribuie articolul

Mai multe articole

Luca Matrone despre Platforma de Investiții în Climă pentru Africa
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop