• No Suggestions Result

AFACERI ÎN DEZVOLTARE

Industria turismului prinde aripi în 2022

Turismul a trecut de la unul dintre sectoarele economice cu cea mai rapidă creștere aproape la stagnare în 2020. Dar acum, industria turismului prinde din nou aripi, pe măsură ce lumea își revine, numărul de turiști crește din nou iar PIB-ul se apropie de nivelurile pre-pandemie.

Charlotte Ricca

29/06/2022


Noile cercetări previzionează o revenire semnificativă a turismului în 2022. Datele Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC) sugerează că industria turismului va contribui la economia globală cu aproximativ 8,6 trilioane de dolari în acest an, cu doar 6,4% mai puțin față denivelurilor pre-pandemie.

În ultimele două decenii, turismul a devenit unul dintre sectoarele economice cu cea mai rapidă creștere din lume, depășind exporturile de petrol, produse alimentare și automobile. În 2019, contribuția sa totală la economia globală a fost de 9,2 trilioane de dolari, generând 10,4% din PIB-ul global și 10,6% din toate locurile de muncă.

Sectorul nostru ar putea recupera peste 58 de milioane de locuri de muncă și ar putea genera 8,6 trilioane de dolari, ceea ce ar stimula redresarea economică în întreaga lume – Julia Simpson, președinte și CEO, World Travel & Tourism Council

În 2019 au fost înregistrate 1,5 miliarde de sosiri de turiști internaționali, ceea ce a reprezentat o creștere de 4% față de anul precedent. În plus, cheltuielile turistice au crescut cu 6% pe an, ajungând la 1.482,43 milioane USD.

În ceea ce privește destinațiile populare, 50,9% din totalul turiștilor au venit în Europa, 24,5% au plecat în Asia și Pacific, 15% în Americi, 5% în Orientul Mijlociu și 4,6% în Africa.

O serie de factori au contribuit la creșterea industriei, cum ar fi revoluția digitală, care a îmbunătățit accesul la informații, a sporit timpul liber, a scăzut prețurile zborurilor, o afluență mai mare și o speranță de viață mai lungă.

Cu toate acestea, în 2020, pandemia a blocat aproape total turismul, sosirile internaționale scăzând cu 74% față de anul precedent. Drept urmare, contribuția industriei la PIB-ul global a scăzut cu 49,1%, ajungând la 4,7 trilioane de dolari în 2020, în timp ce 62 de milioane de locuri de muncă au fost pierdute.

Dar industria este în creștere. Cercetările au arătat că contribuția călătoriilor și a turismului atât la economia globală, cât și la ocuparea forței de muncă ar putea atinge niveluri aproape pre-pandemice în acest an. În ianuarie 2022, performanța a crescut cu 130% față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce sosirile internaționale au atins 18 milioane, ceea ce a reprezentat aceeași creștere ca în anul 2021.

Turismul în toate zonele lumii s-a bucurat de un impuls semnificativ, în special în Europa, unde sosirile au crescut cu 199,3%. În rest, numărul turiştilor din America a crescut cu 97,4%, iar în Orientul Mijlociu cu 89,3%. Africa și Asia Pacific nu s-au bucurat de o redresare atât de puternică, înregistrând o creștere de 51,3% și, respectiv, 44%. Cu toate acestea, se așteaptă să crească în 2022.

Pe măsură ce oamenii încep să călătorească din nou, guvernele trebuie să implementeze reguli simplificate, inclusiv utilizarea soluțiilor digitale. Călătoriile viitorului ar trebui să fie contactless, garantând în același timp siguranța – Julia Simpson, președinte și CEO, World Travel & Tourism Council

Guvernele europene au introdus inițiative pentru a ajuta la minimizarea scăderii numărului de turiști interni. Italia a implementat planul de salvare Italy Cure în mai 2020, care includea un bonus de vacanță de până la 500 EUR pentru familiile cu venituri mici, pe care să-l cheltuiască pentru cazare turistică. Alte inițiative au inclus granturi pentru activități turistice în centrele istorice ale orașelor de artă, 15 milioane de euro pentru promovarea turismului și schema de voucher See Sicily, care oferea turiștilor o reducere la zboruri, o noapte gratuită, un tur gratuit și intrarea la o atracție culturală. 

Ca urmare a acțiunii proactive a guvernului, Italia a urcat de la locul șase în clasamentul WTTC pentru contribuția totală a călătoriilor și turismului la PIB, în ciuda faptului că țara a înregistrat o scădere cu 51% a contribuției la PIB din călătorii și turism.

Înainte de pandemie, Italia se afla pe locul cinci în top 10 pentru sosirile de turiști internaționali. Între 2015 și 2019, rata medie anuală de creștere a sosirilor internaționale a crescut la 6%, ceea ce a fost mai mare decât cifra mondială de 5%.

Conform celor mai recente date Istat, până în ianuarie 2022, 65% din sosiri și 70,3% din durata șederii au fost recuperate din ianuarie 2019, cu o recuperare mai mare pentru turiștii de intrare decât pentru cei interni. În timp ce călătorii străini au cheltuit cu 33,2% mai puțin în ianuarie 2022 decât în ​​aceeași lună din 2019, cheltuielile au ajuns la 1,5 miliarde de euro, ceea ce a fost semnificativ mai mare decât 400 de milioane de euro în 2021.

Nu doar Italia se bucură de o recuperare, pentru că întreaga industrie a călătoriilor este în plină expansiune. Cele mai recente cercetări de la WTTC indică faptul că contribuția industriei turistice atât la economia globală, cât și la ocuparea forței de muncă ar putea atinge niveluri aproape pre-pandemice în acest an.

Potrivit Julia Simpson, președinte și CEO WTTC, 2022 este „pregătit pentru o redresare puternică” dacă guvernele continuă să elimine restricțiile de călătorie.

„Sectorul nostru ar putea recupera mai mult de 58 de milioane de locuri de muncă și ar putea genera 8,6 trilioane de dolari, ceea ce ar stimula redresarea economică în întreaga lume”, a spus ea. „Pe măsură ce oamenii încep să călătorească din nou, guvernele trebuie să implementeze reguli simplificate, inclusiv utilizarea soluțiilor digitale. Călătoria viitorului ar trebui să fie fără contact, garantând în același timp siguranța.”

Descarcă aici raportul.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Noile tendințe aduc noi oportunități în domeniul alimentației și al băuturilor
Tiepolo: maestrul nedisputat al stilului rococo
Giosetta Fioroni: Surferul de arginit al artei pop italiene
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop