• No Suggestions Result

ECONOMIE CIRCULARĂ

O Economie Circulară pentru alimente: de la gust amar la zero deșeuri

Sistemul alimentar global abundă în posibilități de schimbare, în special în orașe

Rhiannon Edwards

22/12/2020

Sistemul nostru alimentar este unul dintre marii contribuitori la daunele aduse planetei. Sistemul nostru liniar actual este extractiv, poluant și risipitor. Deloc surprinzător, acesta contribuie la schimbarea climei și la sănătatea precară a plantelor, animalelor și oamenilor.
Chiar în acest moment, pentru fiecare dolar cheltuit pe alimente, societatea plătește doi dolari în costuri privind sănătatea, mediul și economia1.
Intesa Sanpaolo lucrează în scopul obținerii unei Economii Circulare pentru alimente, în calitate de partener al Fundației Ellen MacArthur. Fundația prevede orașele ca zonă principală pentru schimbare, deoarece acestea sunt locurile unde 80% din alimente vor fi consumate până în 2050.2
În prezent, sistemul nostru alimentar are multiple probleme. Practicile noastre de agricultură și creștere se bazează foarte mult pe substanțe chimice care fac solul infertil. De asemenea, utilizăm cantități uriașe de apă pe care nu ne permitem să o risipim. Obiceiurile noastre de consum acordă foarte puțină atenție anotimpurilor și profită foarte puțin de materialele rezultate din deșeuri – în orașe, mai puțin de 2% din deșeurile alimentare sunt compostate3. Pe deasupra, industria alimentară folosește exces de ambalaje și multe mile aeriene pentru a ne satisface cererile alimentare zilnice.
Într-un sistem alimentar circular, fermele ar fi aproape de orașele pe care le aprovizionează și ar crea alimente în mod regenerabil, folosind procese naturale și nu substanțe chimice. Am profita la maximum de alimentele noastre și de deșeurile noastre alimentare, creând o economie4 în care se aruncă puțin. Producătorii alimentari ar face produsele să fie mai sănătoase și ambalajele să aibă impact minim.
Beneficiile unui sistem alimentar mai bun includ reducerea emisiilor anuale de gaze de seră cu 4,3 miliarde de tone de echivalent de CO2, ceea ce este comparabil cu scoaterea aproape a unui miliard de autovehicule din lume de pe drumuri, permanent5.
Vizionați videoclipul pentru a afla mai multe despre beneficiile unui sistem alimentar circular și modul în care funcționează economia alimentară circulară.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Economia circulară ne poate ajuta să ieșim din blocajul provocat de pandemia Covid -19
O transformare tip Economie Circulară a industriei modei
Crearea orașelor inteligente
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop