• No Suggestions Result

Bugetul

BUGET

PROIECT FINANCIAR INTESA SANPAOLO

PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ/INFORMAȚII „MODULUL BUGETUL”

30/07/2018

BUGETUL FAMILIEI
Tuturor ne place să cheltuim, să ne cumpărăm un cadou sau să mergem în vacanță, să cumpărăm un bun durabil: o mașină, o casă. Pentru a face acest lucru și pentru a nu avea sold insuficient, este important să ne gestionăm venitul și să ne menținem cheltuielile echilibrate, prin intermediul contabilității de familie, bugetul familiei. 
De asemenea, facem parte dintr-un sistem economic. Administrarea unei familii este similară cu administrarea unei mici companii. Dacă funcționează cum trebuie, la final de an bugetul nostru va fi pozitiv - cu o parte din venit economisită - sau va fi la limită.

Cum să organizăm bugetul familiei 
Fără a avea o idee clară despre venit, cheltuieli și economii, nu putem în mod realist să ne administrăm bugetul familiei. 
Venitul reprezintă banii care intră într-o familie: salariul nostru, un venit regulat, dacă avem un loc de muncă stabilit, sau variabil, dacă suntem angajați la propria companie sau lucrători ocazionali. Însă putem avea și alte surse de venit: fixe, precum, de exemplu: colectarea chiriei, rentabilitatea capitalului sau ocazionale, precum o despăgubire, o moștenire, o consultanță. 
Cheltuielile includ toate cheltuielile noastre. Acestea pot fi și ele fixe și ordinare și, prin urmare, previzibile și absolut obligatorii, precum facturi, asigurare, mentenanță esențială - serviciu anual pentru încălzirea centrală, mentenanța mașinii, etc., sau ocazionale precum achiziția unui dispozitiv electrocasnic sau a unui fel de mâncare special de Anul Nou. Sau extraordinare, precum o călătorie, o boală subită.
Dacă nu cheltuim totul și venitul este mai mare decât cheltuielile, atunci putem economisi. Pentru un buget realist este întotdeauna necesar  să economisim în mod regulat un procent (5-10%) din venit, pentru orice măriri de costuri, de exemplu, costul energiei și/sau evenimente neașteptate, precum cheltuieli de mentenanță neplanificate, dar și pentru proiecte viitoare.

Regulile de aur
Pentru a ne organiza bugetul și pentru a ne administra venitul și cheltuielile într-o manieră coerentă, trebuie să respectăm două reguli simple:
1)    Învățăm din trecut: adică, ne facem un obicei din a calcula venitul și cheltuielile pentru ultimele doisprezece luni (dar și lunar sau semestrial), pentru a organiza un tabel al cheltuielilor previzibile și periodice (facturi, plata chiriei, asigurare) și al altora care sunt previzibile dar mai puțin periodice (cheltuieli medicale). 
2)    Planificăm pentru viitor: adică luăm decizii în ceea ce privește cheltuielile care au în vedere venitul și cheltuielile viitoare, pentru a ne asigura economiile pentru gestionarea momentelor critice, pentru a ne recompensa cu o vacanță, pentru a investi sau pentru a realiza un proiect, poate chiar pentru o dezvoltare economică. 

Ajutor din partea experților
Aceste „obiceiuri responsabile” sunt în prezent susținute de posibilitatea de a ne baza pe propria bancă, care ne oferă, în plus față de serviciile obișnuite de home banking, informații detaliate online privind cel mai bun mod de a ne gestiona bugetele, și ne pune la dispoziție aplicații digitale.
Aplicațiile iau în considerare venitul, posibilele variații pozitive sau negative ale acestuia, variația cheltuielilor fixe, numărul de persoane din nucleul familial și schimbarea consecventă a consumului, printr-un afișaj imediat și automat.
Mai mult, banca oferă oportunitatea de servicii de debit direct pentru cheltuieli fixe, precum facturi, abonamente, rate pentru creditele pentru consumatori, ipoteci. 

Implicarea și promovarea răspunderii. Este important să ne implicăm întreaga familie în operațiune și, în special, să ne educăm copii, pe cei mici sau pe cei aproape adolescenți despre autonomie și răspundere, oferindu-le mici sume de care trebuie să aibă grijă. Dacă este posibil, la vârsta de aproximativ 11 ani, și o sumă de bani de buzunar în schimbul unor mici servicii. Când aceștia avansează în vârstă, suma banilor de buzunar poate crește și poate fi plătită lunar. Este un mod excelent de a-i obișnui să-și gestioneze singuri propriile nevoi și pentru a asigura faptul că aceștia învață atitudinea corectă față de bani. 

Mai multe informații 
Administrarea corectă a bugetului implică întreaga societate. Am luat în considerare familiile. Însă întreprinderile și statul au și ele rolul lor. Întreprinderile trebuie să trimită bugetul companiei, în timp ce bugetul statului este creat și prezentat anual de către Ministrul de Finanțe.
Bugetul estimat devine un buget final la finalul anului. 
Bugetul estimat include venit și cheltuieli anticipate pentru o perioadă de timp prestabilită. 
Bugetul final se referă la perioada încheiată și indică venitul și cheltuielile efective suportate în perioada luată în considerare. 
Aceasta se aplică și bugetului familiei, la fel ca în cazul bugetului întreprinderilor și cel al statului.
 

Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop