• No Suggestions Result

Economii

ECONOMII

PROIECT FINANCIAR INTESA SANPAOLO

PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ/INFORMAȚII „MODULUL ECONOMII”

30/08/2018

ECONOMII
Există o parte foarte importantă din cadrul bugetelor noastre de familie: economiile. 
Economiile sunt ceea ce reușim să punem deoparte din bugetul nostru la finalul lunii sau al anului, după ce achităm toate cheltuielile, fixe și inevitabile, precum facturile, variabile ce depind de alegerile noastre de consum, precum alimentele, îmbrăcămintea, sala de fitness și cele ocazionale sau extraordinare, precum un cadou pe care ne dorim să ni-l oferim!
Economiile reprezintă „asigurarea” noastră personală pentru viitor.

Alegeri privind economiile
Este posibil să economisim în multe moduri, făcând alegeri  potrivite.
Haideți să luăm în calcul cheltuielile fixe, precum facturile de electricitate. Este posibil să economisim? Desigur, cu beneficiul de a salva și planeta în același timp. Cât de des am lăsat luminile pornite când am părăsit camera? Sau am pornit aerul condiționat la maximum fără să-l oprim când plecăm? Și mașina de spălat sau mașina de spălat vase: au fost pornite cu încărcătură completă? Chiar și folosirea electricității timp de câteva minute, precum TV-ul în standby, este, conform statisticilor, una dintre cele mai mari risipe de electricitate și poate avea impact asupra facturilor pe care le plătim!

Cheltuielile variabile pot fi reduse alegând produse mai puțin costisitoare.  Însă economia nu înseamnă neapărat sacrificiu, ci doar facerea de alegeri inteligente, în acest caz și cu consecințe pozitive pentru bugetul nostru. Haideți să ne gândim la alimente, de exemplu. Conform datelor europene, familiile sunt printre cele responsabile pentru cea mai mare risipă de alimente din cauza achizițiilor excesive și a depozitării în condiții nepotrivite. Cheltuielile bine planificate pot reduce costurile alimentelor pentru familie în ceea ce privește risipa de resurse.

Cheltuielile ocazionale sunt, desigur, cele la care este cel mai ușor să economisim, sau mai degrabă să hotărâm să amânăm o achiziție pentru a aloca o parte din venitul nostru unui proiect mai important: să merg la cinema sau să economisesc banii să-i pot cumpăra fratelui meu un cadou de ziua lui de naștere de luna viitoare?
Fiecare membru al unei familii poate face alegeri privind economiile, însă cu toții trebuie să aibă un motiv bun de a face acest lucru.

Economisirea responsabilă și comună. Economiile reprezintă o problemă importantă de discutat cu familia, în special cu membrii mai tineri. Unul dintre avantajele societăților avansate din punct de vedere economic este disponibilitatea bunurilor pentru consumatori, cu privire la care tinerii consideră dificil de înțeles nevoia de a face alegeri înainte de a cheltui sau de a amâna achiziția unui lucru dorit. Tot din acest motiv este recomandat să obișnuim tinerii să administreze independent o mică sumă de bani, „bani de buzunar”. Desigur, este necesar să stabilim reguli și condiții comune: care sunt cheltuielile de care sunt responsabili copii și nevoile ce trebuie achitate din banii de buzunar? În cazul în care rămânem fără bani de buzunar, cum ne comportăm când ne dorim să cumpărăm ceva? Achiziția este amânată! Iar data viitoare, vom face alegeri mai responsabile. Este întotdeauna util să învățăm din greșelile noastre! 

Dar de ce să economisim?
Economiile sunt făcute pentru a satisface nevoile și proiectele viitoare (de exemplu, pentru a anticipa nașterea unui copil, studiile universitare ale unui copil, o vacanță planificată, achiziția unei locuințe...). Punerea deoparte a banilor ca economii satisface această primă cea mai importantă nevoie. 
Însă economiile sunt importante și pentru securitate: pentru a gestiona evenimente neașteptate, precum defectarea mașinii de spălat sau o nevoie medicală urgentă.
O altă formă de rezervă sunt economiile pentru bunăstare, care necesită plăți periodice și planificate, pe bază voluntară, pentru încheierea unor polițe de asigurare și/sau deschiderea unor fonduri de pensie.

De asemenea, putem pune bani deoparte și putem face ca acest lucru să ne aducă beneficii, prin investiții în produse financiare, din care să rezulte alte surse de venit prin dobânda la maturitate, plata de cupoane sau dividende.

Unde să ne punem economiile
De foarte mult timp, s-a înțeles că păstrarea economiilor „la saltea” nu era un mod foarte sigur și nici productiv de a păstra economiile ascunse, ca în „Depozitul lui Scrooge McDuck”. Banii sunt în siguranță, devin productivi, generând dobândă, creând noi venituri atunci când sunt puși la bancă, unde experții profesioniști îi fac să circule. 
Rolul băncilor, de la crearea lor, a fost fix acesta: să colecteze economii, să le folosească pentru a face investiții care produc un venit și să acorde împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și organismelor publice pentru ca acestea să se poată îmbunătăți, să-și satisfacă nevoile și să se dezvolte. 
Fiecare bancă decide asupra detaliilor privind modul de administrare a economiilor depozitate în cadrul acesteia, conform obiectivelor persoanei care economisește: proiecte, securitate, bunăstare, investiții. 
Pentru fiecare element, persoana care investește are mai multe opțiuni la îndemână, cu costuri diferite, avantaje, alte riscuri. Acestea sunt toate opțiunile ale căror avantaje și dezavantaje le putem analiza în prezent datorită informațiilor furnizate online și putem alege responsabil și direct online. 
Un expert întotdeauna disponibil. În caz de orice îndoieli, toate băncile au dezvoltat în prezent un canal de comunicare dual: prin internet și prin rețelele de socializare, prin telefon, cu experții din sucursale.

Mai multe informații
O formulă specială de economisire este investiția în obiecte prețioase (aur, pietre prețioase, picturi, sculpturi, blănuri, etc.) și proprietate. Acestea sunt „plasamente sigure” alese pentru a proteja bunurile amenințate de fenomene precum inflația.

Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop