• No Suggestions Result

Monedele

MONEDA

PROIECT FINANCIAR INTESA SANPAOLO

PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ/INFORMAȚII „MODULUL MONEDE”

30/08/2018

MONEDA

Ca parte din sistemul economic, în fiecare zi, cu toții întâlnim termenul „monedă”, adică bani în toate formele lor diferite. Aceasta reprezintă mijlocul de schimb care face toate tranzacțiile noastre financiare posibile, începând de la cumpărăturile noastre zilnice.
Unitatea monetară a României este leul românesc - RON. 

Moneda înseamnă toate acestea
Moneda utilizată în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană este Euro. Atunci când folosim Euro, punem în mișcare toate funcțiile sale. 
Euro este mijlocul de schimb, deoarece ne permite să achiziționăm bunuri și servicii și este unitatea de cont care măsoară valoarea tuturor tranzacțiilor economice: stabilește valoarea a ceea ce cumpărăm și ne spune ce sumă avem în contul bancar, măsurând valoarea economiilor noastre și a puterii noastre de cumpărare. Apoi aceasta devine o rezervă de valoare.

Mai multe informații
Minca, moneta, monnaie, money, moneda, … multe denumiri in diferite limbi pentru un termen care și-a primit numele de la monetăria antică romană situată lângă templul lui Juno Moneta, denumit astfel datorită gâștelor, care erau sacre pentru zeiță și care au salvat Roma avertizând romanii („moneo” înseamnă a avertiza) despre sosirea invadatorilor gali. 
În prezent, fiecare țară are propria monetărie, locul unde se bat monedele. 

În prezent, monedele nu au o valoare intrinsecă, adică legată de valoarea metalului utilizat pentru a confecționa monedele. În epoca antică, o monedă confecționată dintr-un anumit număr de grame de aur valora mai mult decât o monedă cu aceeași greutate, din argint. Valoarea monedelor și a bancnotelor Euro este extrinsecă, adică corespunde valorii de schimb alocate acesteia de către piață. Însă acest tip de convertire reprezintă baza unui fenomen legat de puterea de cumpărare, precum inflația, hiperinflația și deflația. 

Moneda în era digitală
Moneda a trecut prin schimbări incredibile din motive practice și, mai presus de toate, fiindcă întotdeauna au existat falsificatori, hoți și persoane care comit fraude. 
Cecul a fost o idee strălucită, datorită căreia, pentru prima dată, nu mai erau necesari fizic bani.  Acesta a fost creat ca mijloc sigur de plată ce a servit, în primul rând, tuturor pentru un transfer de bani mai rapid, cu garanții și protecții mai mari. Cu toate acestea, trebuie acordată atenție pentru a fi sigur că există suficiente fonduri și pentru a evita acceptarea de cecuri cu proveniență dubioasă. 
Cardul electronic înlocuiește din ce în ce mai mult plățile în numerar, reducând riscul de furturi și asigurând trasabilitatea tranzacțiilor. Dar și cardul poate fi pierdut sau furat. Însă, spre deosebire de numerar, este posibilă blocarea sa imediată printr-un apel telefonic către banca emițătoare. Mai mult, se poate activa o alertă pentru a trimite un mesaj cu fiecare tranzacție. 
Cardurile contactless permit plata prin simpla plasare a cardului lângă cititorul pentru plăți (POS)

Gestionarea cheltuielilor. Este mai ușor să cheltui prin mijloace electronice și, de accea este foarte important să ne monitorizăm cu atenție fondurile disponibile în cont. 

Multe carduri

În prezent, băncile oferă diferite tipuri de „carduri de plată”. Este suficient să ne contactăm banca și să întrebăm care este mijlocul ce răspunde cel mai bine nevoilor noastre și ce costuri implică. 

La cardurile de credit, banca percepe dobândă. 

La cardurile de debit,  banca noastră ne poate anunța imediat dacă soldul este insuficient. Aceasta ne anunță că nu este posibilă efectuarea plății.

La cardurile preplătite, „încărcăm” o anumită sumă și o putem utiliza până la consumarea acesteia.

La cardurile de tip revolving, „încărcăm” o anumită sumă, care este replătită gradual, plătind rata dobânzii  și reconstituită imediat.

O unealtă pentru toate scopurile. În prezent, digitalizarea permite integrarea diferitelor funcții pe același dispozitiv. De exemplu, putem plăti direct cu un smartphone. Însă viitorul „monedei” îl reprezintă biometria: aplicații care permit plata cu amprenta digitală!

Schimburile valutare în epoca digitală
Moneda dematerializată a permis schimbarea modului în care facem cumpărături: de acasă, de pe internet, prin e-commerce ce evoluează constant.
Avantajele sunt legate de costuri (adesea scăzute în comparație cu cele ale unui magazin fizic), de posibilitatea de a compara mai multe oferte diferite, de oportunitatea de a primi produsul acasă, de posibilitatea de a-l returna dacă nu este conform așteptărilor.
Pentru a atenua riscurile de furt de date pe care schimburile virtuale le-au prezentat la început, în prezent, plățile online sunt protejate de sisteme de securitate sofisticate instalate de către bănci.
 

Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop