• No Suggestions Result

SUSTENABILITATE

Educația financiară în rândul femeilor – calea către o schimbare semnificativă

Cercetările ne spun că una din patru femei este încă analfabetă financiar. Intesa Sanpaolo investește pentru a schimba această situație și pentru a oferi femeilor puterea de a-și modela viitorul financiar

11/04/2022

PODCAST Cum creăm alfabetizare financiară la femei?

Doborârea barierei financiare pentru femei - o schimbare reală

Educația financiară a femeilor a fost pe ordinea de zi de ani de zile și totuși cercetările ne spun că una din patru femei este încă analfabetă financiar. Impactul unei bune educații financiare va fi o creștere a bunăstării, ceea ce va fi bine pentru întreaga societate. În acest podcast, vorbim cu dr Giovanna Paladino despre adevărata egalitate financiară pentru femei – și despre cum o putem obține.

În Europa, femeile au mai puțin control asupra banilor în gospodărie și au mai puține șanse să intre în câmpul muncii decât bărbații. Când intră în câmpul muncii, este foarte posibil ca salariile lor în general să fie mai mici. ONU a avertizat că, la nivel global, criza Covid-19 amenință să distrugă o „generație de lucruri câștigate” de femei pe calea egalității financiare.

"Învățarea conceptelor financiare de bază ar trebui să fie obligatorie. "

Dr Giovanna Paladino, Director și Curator al Muzeului Economiilor, Intesa Sanpaolo

Acest „decalaj” este rezultatul unei culturi de gen, adânc înrădăcinate, care trebuie depășită. Nu este vorba de faptul că femeile nu pot învăța  aspecte tehnice financiare sau nu pot aplica învățarea lor; doar că au nevoie de timp, spațiu și educație pentru a face acest lucru.

Dr Giovanna Paladino, director și curator al Muzeului Economiilor  Intesa Sanpaolo, spune: „Cultura este dificil de schimbat, mai ales atunci când este profund înrădăcinată  și la diferite niveluri de educație. Pentru a schimba cultura trebuie să implicăm întregul sat.”

Intesa Sanpaolo a început să investească în educația financiară în urmă cu 10 ani, creând Muzeul Economisirii din Torino, un muzeu „figital” care combină metodele personale și digitale pentru a oferi educație financiară.

Există o mulțime de ”ecologie de fațadă”. Avem nevoie de o nouă taxonomie – așa cum s-a făcut pentru investițiile ecologice – pentru a face distincția între aer cald și progres – Dr. Giovanna Paladino, director și curator al Muzeului Economiilor, Intesa Sanpaolo

Muzeul implică oamenii prin aplicații și expoziții interactive speciale care sunt concepute pentru a ajunge și la oamenii din afara orașului Torino, prin activități de educație financiară care sunt interesante și captivante.

„Predarea conceptelor financiare de bază ar trebui să fie obligatorie”, spune dr. Paladino. „Este trist să spunem că în multe țări, inclusiv în Italia, activitățile școlare sunt la latitudinea bunăvoinței profesorilor. În multe cazuri, ei nu vor să vorbească despre bani.”

Femeile sunt grozave la economisirea banilor, dar de obicei sunt mai puțin încrezătoare în investiții. În perioadele de inflație, acest lucru poate însemna că sunt lăsate în urmă pe măsură ce banii lor se devalorizează.

Impactul unei bune educații financiare va fi o creștere a bunăstării, ceea ce ar fi bine pentru întreaga societate. Chiar și cunoștințele matematice de bază pot face o diferență enormă pentru sănătatea financiară a unei persoane.

Muzeul Economisirii se adresează tuturor – și răspunde și nevoilor specifice, cum ar fi cele pentru femeile migrante și femeile care au fost victime ale abuzului domestic.

Pentru a schimba cultura trebuie să implicăm întregul sat – Dr Giovanna Paladino, Director și Curator al Muzeului Economiilor, Intesa Sanpaolo

„Nu există o modalitate unică de a aborda această problemă, depinde de vârstă și de nivelul de educație”, spune dr. Paladino, adăugând că poate fi mai ușor să educi financiar copiii, deoarece aceștia nu atașează banilor judecăți morale la fel de ușor ca adulții. 

Întregul proiect este despre creșterea înțelegerii și schimbarea atitudinilor. Este important să aibă loc mai degrabă o schimbare semnificativă, decât o simplă discuție. De prea multe ori, femeile sunt marginalizate în luarea deciziilor financiare, iar independența economică a femeilor ar fi bună pentru toată lumea. Ceva schimbari încep să se vadă la locurile de muncă, dar accentul este pus pe realizarea unei schimbări reale.

„Există multă „ecologie de fațadă”. Avem nevoie de o nouă taxonomie – așa cum s-a făcut pentru investițiile ecologice – pentru a face distincția între aer cald și progres”, spune Dr Paladino.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Ambiția noastră: de a deveni banca de impact a lumii
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop