• No Suggestions Result

PREZENȚA INTERNAȚIONALĂ

Slovacia revine pe drumul cel bun

Țara dă semne de redresare, datorită intervenției guvernamentale și a unei piețe a muncii puternice. Dar lanțul de aprovizionare rămâne o problemă

Hazel Davis

30/11/2021

La fel ca în majoritatea țărilor, Covid-19 a adus restricții considerabile în Slovacia. Viața economică și socială a încetinit semnificativ, iar în unele sectoare lucrurile aproape s-au oprit .

Cu toate acestea, în al treilea trimestru al anului 2021, PIB-ul țării părea să se apropie de maximul pre-pandemic de la sfârșitul anului 2019. Creșterea anuală a PIB-ului ar putea depăși 4% în 2021 și chiar să se accelereze în continuare anul viitor, datorită noilor investiții din fondurile Uniunii Europene și puternicei. creșteri a cererii externe din zona euro.

Acest lucru s-a datorat în mare parte redresării din timpul verii a segmentelor precum retail, restaurante, cazare, cultură și sport. Nu este o surpriză, spune Alexander Resch, CEO și președinte al consiliului de administrație al VUB Banka: „Pe măsură ce pandemia a ajuns sub control, economia s-a retras și oamenii au început să consume și să producă”.

„Producția de automobile încetinește semnificativ pentru că pur și simplu nu putem asigura o aprovizionare constantă” Alexander Resch, CEO și președinte al consiliului de administrație, VUB Banka

"Producția de automobile încetinește semnificativ pentru că pur și simplu nu putem asigura o aprovizionare constantă. "

Alexander Resch, CEO și președinte al consiliului de administrație, VUB Banka

Ceea ce înseamnă, totuși, că țara se confruntă cu o criză a lanțului de aprovizionare. „În Slovacia, ne concentrăm foarte mult pe sectorul auto”, spune Resch, „dar ne lipsesc cipurile auto și producția încetinește semnificativ pentru că pur și simplu nu putem asigura o aprovizionare constantă”.

Spre deosebire de Croația, de exemplu, care se bazează în mare măsură pe turism, Slovacia este un mare exportator. „Dacă nu am avea acest blocaj în lanțul de aprovizionare, ne-am descurca mai bine”, spune Resch, „dar suntem atât de dependenți de industrie.” Energia este, de asemenea, o problemă, prețurile crescând dramatic.

Cu toate acestea, piața muncii depășește așteptările. „Chiar înainte de criză, ne uitam cu atenție la rata șomajului, de teamă că vom vedea ceva de genul crizei financiare din 2010. Dar nu am făcut-o”, spune Resch. Acest lucru, spune el, a fost în mare parte pentru că guvernul a intervenit „în timp util”. El spune că guvernul a căutat inspirație în Germania și a folosit subvenții pentru a încuraja companiile să nu concedieze personal. „Din păcate”, adaugă el, „există atât de multe posturi deschise acum, probabil că vom începe să suferim o lipsă de competențe.”

Banca joacă un rol clar în această transformare economică, spune Resch: „Suntem activi pe diverse platforme diferite, reunind industria și factorii de decizie politică pentru a discuta despre ceea ce trebuie făcut – de obicei în sistemul educațional, simplificarea administrației publice și infrastructura digitală.”

Banca a dezvoltat, de asemenea, un indice de competență strategică, care ajută la compararea Slovaciei cu alte țări pentru a înțelege domeniile de îngrijorare. Resch spune: „Vedem clar că o creștere a PIB-ului de 3% până la 5% nu va fi sustenabilă. Și asta este ceea ce vrem să prevenim – astfel căutăm împreună soluții în cadrul ecosistemului.” Banca este unul dintre liderii de piață în toate segmentele relevante din Slovacia, spune Resch. „Recunoaștem că mulți, mulți colegi se uită la ceea ce facem și cum ne mișcăm. Deci tot ceea ce facem este dintr-o poziție de lider de piață.”

În acest scop, planurile băncii se concentrează pe optimizarea randamentului capitalului propriu. „Calitatea activelor noastre este stabilă și productivitatea noastră este cea mai bună”, spune Resch. „O problemă reală în ceea ce privește veniturile este cum să facem modelul nostru de afaceri durabil – mai ales că activăm în zona euro. Trebuie să lucrăm la veniturile din exploatare.

„Dacă vrem să scăpăm de dependența de venitul net din dobânzi, care este determinată de nivelurile ratei dobânzii în euro, trebuie să lucrăm semnificativ la afacerea noastră bazată pe comisioane – și să facem din aceasta o componentă mai puternică decât este acum.

„Colegii noștri se uită la ceea ce facem, la modul în care creștem productivitatea și încearcă să replice ceea ce facem.”

Aceasta, spune el, înseamnă revizuirea constantă și sistematică a situației, crearea de transparență, verificarea a ceea ce aduce valoare, realocarea resurselor și simplificarea proceselor. Acest lucru „necesită un dialog constant cu toate unitățile organizaționale implicate”.

VUB a obținut randamente bune în veniturile din comisioane și rezultate excelente în veniturile din tranzacționare. În același timp, a menținut operațiuni eficiente și a realizat economii structurale la costurile administrative – astfel încât raportul cost-venituri s-a îmbunătățit cu 67 de puncte de bază. Transformarea taxei bancare a avut și un impact asupra profitabilității.

Un subiect extrem de important pentru bancă este digitizarea. „Acest lucru ne ajută să standardizăm și să optimizăm activitatea”, spune Resch. „Pentru toate activitățile cu valoare adăugată scăzută sau activitățile repetitive, nu are sens să folosim creierul și potențialul, așa că vom trece la robotizare.”

VUB este unul dintre cei mai importanți co-finanțatori ai construcțiilor imobiliare. Prețurile imobiliare au fost majorate de implementarea lentă a proiectelor, prețurile ridicate ale mărfurilor și mai ales cererea ridicată din cauza creditelor ipotecare ieftine. Dezbaterea despre apartamentele închiriate se învârte în jurul câte să se construiasca și cum să fie finanțate într-un mod sustenabil din punct de vedere economic.

Când există o oportunitate de fuziuni și achiziții, suntem una dintre primele bănci care primesc un apel. Ne-am construit un palmares grozav. - Kevin Salerno, șeful sucursalei din Sydney a Intesa Sanpaolo

Aceste proiecte sunt cheia creșterii economice. De fapt, spune Salerno: „Australia a trecut foarte bine prin COVID-19”. Își redeschide granița internațională și rămâne o țară cu rating triplu A: „Dacă guvernele noastre de stat sau federale încep un proiect, există certitudinea plății la care sponsorii se pot aștepta”.

Această soliditate ajută la atragerea companiilor, spune Salerno. „Există un sistem juridic robust, există un sistem de contabilitate clar, există un sistem de instanțe la care poți apela în cazul în care ceva nu se strânge. Așa că mulți dintre clienții noștri străini le place să investească și să lucreze aici.”

Banca a avut, de asemenea, rezultate bune în ultimele 10 luni. „Am depășit deja previziunile noastre de creditare pentru primul an”, spune Salerno.

„La un moment dat, autoritatea de reglementare a spus: „Îți mai doriți licența, având în vedere COVID?” Și am spus: „Planul nostru de afaceri nu a inclus finanțare imobiliară, ospitalitate, aeronave sau transport maritim.” Nu am văzut nicio lovitură. la prognoza planului nostru de afaceri din cauza pandemiei, dar am observat o creștere bazată pe introducerea infrastructurii și a oportunităților de fuziuni și achiziții. Acest lucru a căzut în locul nostru dulce.”

Banca intenționează acum să treacă din ce în ce mai mult în roluri de aranjant principal. „Vom vedea mai multe lucrări de mare valoare, de primă discuție”, spune Salerno. Deja, spune el, „când există o oportunitate de fuziuni și achiziții, suntem una dintre primele bănci care primesc un apel. Ne-am construit un palmares grozav.”

El adaugă: „Uneori avem atât de multe oportunități încât să lansăm licitații din Londra, New York și Hong Kong în sprijinul conductei australiane.

„Le explic întotdeauna sponsorilor și concurenților noștri că nu cumpărăm doar active, ci suntem de fapt subscriitorul, aranjatorul și structuratorul acestor interacțiuni de mare valoare.”

Distribuie articolul

Mai multe articole

Vietnam: o noua platforma pentru business-ul italian
Cum au modelat banking-ul Italia si New York-ul
Singapore: poarta spre creștere
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. (Politica de cookies)