• No Suggestions Result

SUSTENABILITATE

Luca Matrone despre Platforma de Investiții în Climă pentru Africa

Implicarea în cadrul Platformei consolidează eforturile băncii de a împiedica lipsa de energie din Africa. Citește întregul articolul pentru a vedea declarațiile complete ale lui Luca Matrone.

30/06/2021

Sunt necesare acțiuni urgente pentru a face față cererii globale în creștere de energie electrică. Acestea vor necesita o investiție de 131 de trilioane de dolari americani în regenerabile până în anul 2050, conform Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
Nevoia este în special acută în Africa, unde până în anul 2030, peste 600 de milioane de oameni vor trăi fără acces la energie electrică, adică 36% din populație.
Anul trecut, când Bentoe Tehoungue, Directorul Sănătății Familiei din cadrul Ministerului de Sănătate al Liberiei, a trimis un e-mail solicitând ajutor cu privire la confruntarea pandemiei Covid-19, cererea ei principală a fost pentru energie electrică. Lucrătorii din domeniul sănătății din toată Africa folosesc surse de lumină nefiabile și chiar periculoase, amânând diagnosticările și tratamentele cruciale sau neprimind pacienți.
Până în momentul în care un proiect de energie solară a oferit ajutor, Școala secundară a comunității Ebenebe din Nigeria nu avea acces la energie electrică de ani de zile, fiind forțată să vândă fructele palmierilor pentru a închiria un generator în scopul de a le permite elevilor din ultimul an să-și dea examenele practice pe computer.
Nu există nicio îndoială că energia regenerabilă trebuie să fie răspunsul pentru cerințele de energie în creștere ale Africii. Aceasta este cea de-a doua cea mai populată regiune din lume după Asia și continentul cu cea mai rapidă dezvoltare în termeni demografici. Până în 2030, peste 50% din populație va locui în orașe.
În timp ce dezvoltarea economiei africane este estimată ca fiind în accelerare, nu este încă suficient pentru adresarea provocărilor structurale.
De aceea, Intesa Sanpaolo a devenit prima bancă italiană care s-a alăturat Platformei de Investiții în Climă (CIP), care reunește instituții financiare publice și private pentru a susține implementarea proiectelor de energie regenerabilă pe tot globul.
 

Platforma de Investiții în Climă este cu adevărat un parteneriat între:
·      Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA);
·      Energie sustenabilă pentru toți;
·      Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP);
·      și Fondul Climei Verzi.
 
Aceasta funcționează pentru creșterea finanțării pentru a asista țările, în special pentru dezvoltarea unor regiuni precum Africa, în scopul îndeplinirii unor obiective ambițioase legate de climă.
IRENA lucrează cu 180 de țări pentru a susține un viitor cu energie sustenabilă. Conform Platformei de Investiții în Climă; Intesa Sanpaolo va oferi experiența sa internațională în finanțarea construcției unor instalații de energie curată la scară largă; împreună cu rețeaua sa de relații de pe piețele de capital majore și asistența necesară pentru a asigura rentabilitatea proiectelor care îndeplinesc cele mai înalte criterii ESG. 

"Prin intermediul unei singure platforme, guvernele, organizațiile interguvernamentale, agențiile de dezvoltare, IPPurile și băncile se vor conecta pentru a susține investițiile în energia regenerabilă"

Luca Matrone, Directorul Global în Industria Energiei al Intesa Sanpaolo, al Departamentului Corporate Global, Corporate IMI și al Diviziei de servicii bancare de investiții

PROIECTELE SUSTENABILE ALE INTESA SANPAOLO


Grupul Intensa Sanpaolo este foarte implicat în Africa; datorită tranzacțiilor efectuate în Kenya, Camerun, Angola, Egipt, Etiopia, Zambia, Ghana, Uganda, Algeria și Coasta de Fildeș.
Banca a făcut deja parte  din proiecte sustenabile pe continent. În 2017; a ajutat la finanțarea Proiectului Koysha Hydroelectric; o centrală hidroelectrică din Etiopia, ca parte dintr-un plan pe termen lung pentru cinci astfel de centrale situate pe bazinul râului Omo/Gibe. Centrala hidroelectrică Koysha a fost creată să genereze 6;460 Gwh de energie electrică pe an și să împiedice 1 milion de tone de emisii de CO2 anual.

Ar putea fi o oportunitate reală aici de a utiliza capital în aceste țări pentru a susține dezvoltarea sustenabilă. Dar, mai important, este și ceva ce trebuie să facem pentru a îndeplini obiectivele necesare în scopul evitării schimbării climei, care are deja un impact advers semnificativ în diferite părți din Africa.

RELEVANȚA ACTIVITĂȚII PE O SINGURA PLATFORMĂ

DECLARAȚIILE LUI LUCA MATRONE 

Platforma de Investiții în Climă este un mod de a consolida activitatea băncii și de a conecta banca cu parteneri cu gândire similară într-o manieră coerentă. „Prin intermediul unei singure platforme, guvernele, organizațiile interguvernamentale, agențiile de dezvoltare, IPPurile și băncile se vor conecta pentru a susține investițiile în energia regenerabilă. Este foarte important ca toate părțile relevante să fie legate de o singură platformă și să nu lucreze izolat” declară Luca Matrone, Directorul Global în Industria Energiei al Intesa Sanpaolo, al Departamentului Corporate Global, Corporate IMI și al Diviziei de servicii bancare de investiții.
 
În plus, spune Matrone „Ar putea fi un mod bun de a verifica proiectele și o modalitate bună de a grăbi accesul necesar pentru a asigura că are loc schimbarea”.
 
Acest aspect este valabil în mod specific pentru piața din Africa, declară Matrone, unde există un simț ascuțit al riscurilor reale și percepute. În timp ce multe țări din Africa au făcut deja progrese în a lua măsurile necesare pentru dezvoltarea energiei regenerabile, încă mai sunt multe de făcut.
 
„De exemplu, adaugă Matrone, cadrele de reglementare încă trebuie să obțină acel nivel de autonomie și independență necesar pentru a pune în vigoare reglementarea, sau uneori le lipsește profunzimea expertizei tehnice pentru a dezvolta și implementa noi reglementări”. Absența unui cadru de reglementare adecvat poate întrerupe în mod semnificativ dezvoltarea proiectului.
 
Există și alte riscuri locale sau specifice țărilor ce trebuie avute în vedere, conform lui Matrone, precum:
·      riscuri politice (tulburări sociale, expropriere, netransferabilitate, schimbări ale regimului fiscal, etc.)
·      riscuri legate de logistică
·      acces neadecvat la rețea.
 
Mai presus de toate, există riscul de neplată aferent capacității companiei de energie din sectorul public care plătește în continuu pentru energia electrică generată pe durata contractului de achiziție de energie. Guvernele, organizațiile internaționale și sectorul privat trebuie să lucreze împreună pentru a gestiona și atenua eficient aceste probleme.  
 
Încă din 2018, Intesa Sanpaolo a fost implicată și în Fundația RES4Africa, o organizație din sectorul privat care oferă o punte între membri și parteneri pentru a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă în scopul alimentării dezvoltării economiilor din Africa.
 
Eliminarea lipsurilor din Africa va necesita o capacitate semnificativă a sistemelor de energie regenerabilă adiționale și finanțare din sectorul privat.
 
În 2019, RES4Africa a lansat Inițiativa renewAfrica, o platformă ce reunește peste 25 de actori din industria de energie regenerabilă a Europei, de la operatori, producători, instituții financiare publice și private până la asociații din industrie și Grupuri de reflecție (Think Tanks).
 
Participanții de pe platformă se axează pe dezvoltarea accesului la energie regenerabilă la scară transformațională în toată Africa, precum și pe construirea bazată pe cele mai bune practici și furnizarea unui „one-stop shop” pentru sprijin. Intesa Sanpaolo a fost foarte implicată în acest efort în calitate de conducător adjunct împreună cu Banca de Investiții a Europei în cadrul unei echipe dintr-o inițiativă care lucrează la stabilirea potențialelor îmbunătățiri pentru instrumentele financiare existente, în scopul facilitării fluxului în creștere de capital privat. 
 
Implicarea în Platfoma de Investiții în Climă și inițiativele similare au legătură cu planul Intesa Sanpaolo de a deveni „prima bancă de impact a lumii”, o ambiție determinată de tendințele globale, precum schimbarea climei, îmbătrânirea populației și digitalizarea.

Distribuie articolul

Mai multe articole

Stefano Del Punta: susținerea schimbării și construirea viitorului
Bioeconomia prioritate afacerile sustenabile
Ambiția noastră: de a deveni banca de impact a lumii
Ai nevoie de ajutor?

Servicii de asistență disponibile non-stop