Accent pe un viitor circular
Noua expoziție a lui Luca Locatelli de la Intesa Sanpaolo's Gallerie d'Italia - Torino cuprinde perfect o economie circulară în acțiune, oferind o imagine a unei lumi cu adevărat durabile.
15/01/2024
În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, Golpa-Nord din nord-estul Germaniei a fost renumit pentru succesul minei sale de cărbune în aer liber. În prezent, aceasta găzduiește un muzeu numit Ferropolis, care prezintă trecutul industrial al sitului, precum și un set de panouri solare care generează 170.000 de kilowați de electricitate pe an. Complexul găzduiește, de asemenea, MELT, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din Germania, un eveniment anual alimentat în întregime cu energie solară generată la fața locului.
O imagine cu petrecăreții dansând la MELT se numără printre fotografiile realizate începând cu 2021 de către povestitorul vizual Luca Locatelli, în cadrul unui proiect dedicat economiei circulare. Șaptezeci de lucrări din acest proiect sunt expuse în prezent în cadrul expoziției The Circle - Solutions for a Possible Future (Cercul - soluții pentru un viitor posibil), o expoziție la Gallerie d'Italia -Torino, un muzeu administrat de Intesa Sanpaolo.

Călătoriile lui Locatelli l-au purtat din Islanda în România și în multe alte țări, fiecare oprire i-a permis să surprindă un exemplu diferit de economie circulară în acțiune. (Un model economic circular se bazează pe reutilizare, regenerare și eliminarea deșeurilor. Reamenajarea zonelor industriale abandonate, cum ar fi Golpa-Nord, este un exemplu. Acest lucru contrastează cu un model economic liniar, care urmează tiparul de fabricare-utilizare-eliminare cu care suntem familiarizați încă de la Revoluția Industrială).
Printre fotografiile lui Locatelli se numără cea a unei ferme de alge din Austria, unde cercetătorii investighează modul în care algele cultivate pot elimina carbonul din atmosferă, și o fabrică de nailon din Slovenia, unde firele sunt fabricate din deșeuri, cum ar fi covoare vechi și plase de pescuit, și nu din petrol, așa cum este convențional. Locatelli spune că unul dintre lăstarii săi favoriți a fost în estuarul salin al Ría de Arousa din nord-vestul Spaniei, cea mai bogată zonă de cultivare a midiilor din Europa. Cu un conținut mai ridicat de proteine decât multe culturi de carne și legume - plus niveluri ridicate de acizi grași omega-3 și micronutrienți precum fierul, zincul și magneziul - se spune că scoicile au potențialul de a atenua multe probleme alimentare globale. Ele pot fi crescute atât în largul mării, cât și în zonele de coastă, cu un impact minim asupra mediului în comparație cu proteinele animale.
Intesa Sanpaolo a colaborat cu Locatelli pentru The Circle, de la faza de planificare până la alegerea subiectelor. Banca s-a angajat în favoarea unei economii circulare încă din 2015, când a devenit prima instituție financiară desemnată Partener strategic al Fundației Ellen MacArthur. Fundația - care a oferit sprijin de specialitate lui Locatelli și curatoarei Elisa Medde înaintea expoziției - promovează trecerea globală la o economie circulară.

Puterea naturii Cultivarea midiilor
Spania, 2022
"Cercul oferă o fereastră, un punct de vedere de unde se poate contempla un viitor mai bun", spune João Guarantani, manager al programului de design circular la Fundația Ellen MacArthur.
"Ne arată cum designul și inovarea - inspirate de natură - sunt mijloacele prin care vom ajunge acolo. Ceea ce avem nevoie acum este ca aceste ferestre să devină uși - uși pe care le putem deschide și pe care îi putem invita și pe alții să intre și să ne urmeze de-a lungul acestei călătorii. Pentru că cheia pentru deblocarea unui viitor circular este colaborarea. Nicio companie sau industrie nu poate face acest lucru de una singură. Întreaga economie trebuie să lucreze în armonie."
The Circle a fost inaugurat la începutul acestei toamne și se va desfășura până la 18 februarie 2024. Gallerie d'Italia - Torino a fost inaugurată în primăvara anului 2022. Este situată în cea mai mare piață din Torino, Piazza San Carlo, și este dedicată în principal fotografiei contemporane. Ocupă 10.000 de metri pătrați de spațiu expozițional pe cinci etaje și a fost al patrulea muzeu înființat de Intesa Sanpaolo - după sediile din Vicenza, Napoli și Milano.
Expoziția face parte din Progetto Cultura al Intesa Sanpaolo, o inițiativă pe termen lung care vizează îmbunătățirea societății prin îmbogățirea culturală. Manifestându-se în nenumărate întreprinderi din întreaga Italie - implicând artă, muzică, cinema, teatru și multe altele - Progetto Cultura nu are echivalent în rândul instituțiilor financiare din Europa.
"Faptul de a fi cea mai importantă bancă din Italia aduce cu sine responsabilitatea unei viziuni de creștere socială și culturală, orientată spre teme precum mediul înconjurător", spune Michele Coppola, director executiv pentru artă, cultură și patrimoniu istoric la Intesa Sanpaolo și director al Gallerie d'Italia.